Els fongs, igual que els bacteris, són organismes microscòpics que podem trobar en gairebé qualsevol lloc, especialment en ambients on hi hagi aigua o humitat. Les floridures es troben pertot arreu (sòl, aigua, plantes…) i són transportades per l’aire, materials, envasos, animals, éssers humans, etc. De la mateixa manera que certs fongs troben en les plantes un brou de cultiu adequat, hi ha uns altres que troben un bon mitjà de vida en les edificacions, i igual que en el camp afecten a les plantes i arbres, als nostres edificis, aquests afecten a la salut de persones i animals, tant directa com indirectament.
Si bé molts fongs no són perniciosos per a la salut i els trobem en molts aliments com pot ser en gran varietat de formatges, ens criden més l’atenció els aspectes negatius que algunes espècies de fongs poden tenir.
Quins riscos poden albergar els fongs?
Infeccions de fongs han estat capaces des d’avariar el motor d’un Jet, provocar el podriment d’una producció sencera de barques pneumàtiques, contaminar produccions senceres d’aliments i begudes, també són capaces d’afectar-nos en el que a la nostra salut respecta, tant en les nostres llars com en llocs públics, centres de treball i indústria. Fins al moment, es tenia constància que les infeccions de fongs a l’interior d’edificis provocava als seus inquilins infeccions cutànies, al·lèrgies, maldecaps, nàusees i trastorns respiratoris, però ara se sap que els fongs poden provocar seriosos trastorns per a la salut.
Alguna cosa evident és que, per regla general, els fongs necessiten d’un llindar mínim d’humitat per al seu desenvolupament. D’aquesta manera, l’existència d’una infecció de fongs pot tenir el seu origen en molts llocs: en dutxes i banys, després de fuites d’aigua i en obres de remodelació, teulades amb necessitat de reparació, en parets cara nord, on hi hagi condensació per ventilació adequada, en processos productius industrials, etc…, tant en la indústria, en llocs públics com en la llar. Avui dia disposem de finestres hermètiques amb vidre aïllant, sistemes d’aïllament tèrmic per l’interior i exterior, els sòls són sovint de materials sintètics i les parets estan recobertes amb pintures plàstiques no transpirables. La insuficiència en la ventilació, principalment, crea punts de condensació per diferencial tèrmic, que incentiven el creixement dels fongs.
En quins sectors cal tenir més precaució davant les floridures?
És difícil prioritzar quan estem parlant de salut, però citarem alguns dels llocs on creiem indispensable una bona prevenció i actuació professional: indústria alimentària, clíniques i hospitals, edificis públics, habitatges i llar, i als centres de treball i indústria.
Si bé les infeccions de floridures als nostres edificis i indústria són visibles i fàcilment detectables, existeix un perill molt més gran, i és el dels bacteris, que no són perceptibles a l’ull ésser humà, el creixement dels quals pot arribar a ser extremadament ràpid. Si una superfície roman humida durant un temps suficient, es formarà biofilm en ella, tant si és un material mineral, com en un bany, com en una lent de contacte o sobre les superfícies on es manipulen aliments. Una vegada que s’adhereixen les cèl·lules a la superfície, és molt difícil eliminar-les sense una acció mecànica o l’ús de productes químics.
Com podem prevenir i solucionar infeccions de floridura i bacteris?
La medicina s’encarrega del tractament d’aquestes infeccions en el cos humà (micosi). Considerem però, que la prevenció en general és un factor molt a tenir en compte, tant en zones privades, com en la indústria, el lloc de treball, així com indispensablement en zones d’alt risc, com indubtablement ho són la indústria alimentària i sector sanitari, clíniques i hospitals, especialment durant obres, renovacions, i en zones sensibles com a quiròfans.
Així doncs, si regulem o corregim de forma adequada el comportament de les superfícies dels nostres edificis i indústries davant la humitat, conseqüentment descendirem dràsticament el risc d’infecció per a l’ésser humà i la producció d’aliments, augmentant la nostra qualitat de vida i cuidant la nostra salut.