Factors de contaminació

Els fongs es reprodueixen per espores i per efecte de l’aire es mouen per l’ambient i les superfícies, la qual cosa fa que la seva presència i propagació per tot l’assecador sigui creixent, si no es prenen les mesures adequades.

Diversos factors afavoreixen el desenvolupament d’aquests microorganismes:

  • Temperatura i humitat adequades
  • Superfícies riques en nutrients
  • Suficient activitat d’aigua
  • La durada i condicions del temps de curat i emmagatzemat

La inoculació de microorganismes sobre els aliments per al procés de curat és a càrrec de tècnics especialistes de forma controlada, per a aconseguir els efectes positius abans esmentats.

Ara bé, altres microorganismes que no estan sota el control dels especialistes poden influir negativament en els aliments. La colonització indesitjada en la superfície de pernils i embotits es produeix a partir de la micobiota que es transmet per contaminació creuada des de:

  • Superfícies obertes: parets, sostres i sòls
  • Els elements de contacte directe amb l’aliment: suports, carros, gàbies, caixes…
  • L’ambient interior i exterior

Si no es prenen mesures adequades, existeix un risc evident de seguretat alimentària, per la possible presència de micotoxines tòxiques generades per alguns d’aquests microorganismes no desitjats, per la qual cosa resulta molt convenient evitar-los.

A més, els problemes econòmics produïts per la presència de floridura no desitjada es manifesten en un increment de costos per:

  • Necessitat de processos addicionals sobre aliments, com a processos de raspallat…
  • Reiterantes tractaments preventius
  • Els consegüents minvaments de producte
  • La disminució de la qualitat

Prevenció i higiene amb pintures sanitàries i alimentàries

L’objectiu per part de l’industrial alimentari s’ha de centrar en reduir principalment la concentració floridures, espores i miceli en:

  • Les superfícies de contacte directe: Gàbies, ganxos, carros…
  • Les superfícies de contacte indirecte: Sostres, sòls, parets que tenen gran influència en l’ambient
  • L’ambient interior

Una vegada més com en altres casos, la qual cosa es desprèn dels diversos estudis existents, és que la prevenció i higiene continua sent el remei més intel·ligent i menys costós, també contra bacteris i biofilm.

Fakolith fa una aportació de valor amb les seves pintures alimentàries i sanitàries amb tecnologies FoodGrade per a contacte directe i indirecte amb aliments, i amb la tecnologia BioFilmStop per a evitar la implantació de microorganismes en superfícies en general, i per tant reduir al màxim la possible contaminació creuada en aquest i molts altres tipus d’instal·lacions.