Anem a aclarir tots dos termes perquè entenem que encara existeix una certa confusió i perquè les diferències entre impermeabilització i hidrofugació són molt notables:

Impermeabilització

Els impermeabilitzants formen una pel·lícula de barrera sobre la superfície del parament i impedeixen que l’aigua exterior arribi fins a ella. L’inconvenient és que al seu torn no deixen passar la humitat de l’interior del parament a l’exterior ni al vapor d’aigua amb sals dissoltes, amb el que a mitjà termini, es produeix una deterioració interna i superficial que pot arribar a destruir-ho.

Excepte en els casos on es requereixi un tractament d’impermeabilització com pot ser en teulades, en piscines, o fins i tot en tractaments per sota del nivell freàtic, com en un soterrani… en altres situacions com en façanes, no és la solució, sinó tot el contrari. Un tècnic entén perfectament aquestes diferències.

Hidrofugación

La missió d’un hidrofugant o impregnació hidròfuga és penetrar en els microporos i nano-porus del parament i evitar que l’aigua exterior es llisqui cap al seu interior, però sense obstruir els seus porus. Així el parament podrà evacuar a l’exterior el vapor d’aigua amb sals dissoltes i la humitat oclosa, protegint-se de la seva deterioració. Els hidrofugants de Fakolith no creen capa, són incolors i alguns generen un efecte de consolidació ja que penetren profundament en el parament. Els hidrofugantes en general no impedeixen les filtracions d’aigua per pressió, per tant s’han d’aplicar en paraments verticals o amb una inclinació suficient perquè la pressió de l’aigua exterior no superi la de l’interior de la base mineral. En definitiva, el que fan clarament és repel·lir amb efectivitat l’aigua de les superfícies tractades.