El risc més gran i important al sector de transformació alimentària és el Biofilm, format per una comunitat complexa de microorganismes recoberts d’un polímer. Aquesta matriu afavoreix que s’adaptin a superfícies de tot tipus (plàstic, vidre, fusta, ferro i aliments).

A més, permet l’adaptació a un medi advers, li proporciona aigua i nutrients, el protegeix dels desinfectants per a créixer, colonitzar i infectar d’altres superfícies.

Són la causa de contaminació d’aliments i poden conduir al rebuig del producte, pèrdues econòmiques i un evident risc per a la salut del consumidor i treballadors en entorns contaminats.

Destaquem dues fases

  1. Fase reversible: S’inicia l’adhesió a superfícies, però fàcilment netejable i desinfectable.
  2. Fase irreversible: L’adhesió és definitiva, obtenint màxima resistència. En aquesta fase és necessària una destrucció prèvia per després desinfectar.

 

Imatge de capçalera: Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2740748